Sveriges lag

THCP och HHCO: Är det lagligt? Är det spice?

Det pratas en del om THCP och HHCO i Sverige. Ämnen som är nyupptäckta på cannabismarknaden och som väcker många frågor, särskilt när det gäller laglighet. Låt oss dyka rakt in i vad de är och vad svensk lag säger.

Är THCP och HHCO lagliga i Sverige?

För närvarande (5 nov 2023) är THCP och HHCO inte narkotikaklassade i Sverige, vilket innebär att de är lagliga att inneha och använda. Men det är viktigt att notera att det inom kort kommer förändras. Myndigheterna håller ett öga på dessa substanser och lagstiftningen kommer sannolikt uppdateras tills årsskiftet.

THCP och HHCO – Inte Spice eller Helsyntetiska Cannabinoider

Många undrar om THCP och HHCO är samma sak som spice eller helsyntetiska cannabinoider. Svaret är nej. Spice och liknande substanser är helt och hållet konstgjorda och finns inte naturligt i växtriket, kallas även för xenobiotiska föreningar. THCP och HHCO däremot, finns naturligt i väldigt små mängder i cannabisplantan, och därav betraktas som semi-syntetiska eftersom de framställs från naturligt förekommande hampa/cannabis extrakt som genomgått olika kemiska processer. 

Framtiden för THCP och HHCO i Sverige

Då dessa molekyler är allt för lik andra redan förbjudna rusgivande molekyler uppmanar vi dig att hålla noggrann koll på listan Substanser under utredning hos Folkhälsomyndigheten samt Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2011:10) om förteckningar över narkotika.

Vad vi försöker säga är att dessa molekyler kan närsomhelst bli förbjudna och att det är ditt ansvar att se till att du inte köper något som är olagligt.

Sammanfattning

  1. Idag 5 nov 2023 är THCP och HHCO lagligt.
  2. THCP och HHCO som vi säljer är varken spice eller helsyntet.
  3. THCP & HHCO som vi säljer är naturliga semi-syntetiska cannabinoider som framställts ur hampa extrakt/CBD.
  4. Definition naturlig: Då THCP & HHCO finns naturligt i cannabisplantan, om än i mycket små mängder kvalificerar det dem som naturligt förekommande cannabinoider.
  5. Definition semi-syntetisk: Eftersom de naturligt förekommande mängderna av THCP i plantan är så pass låga att det inte är praktiskt genomförbart att extrahera den för kommersiellt bruk, använder tillverkare ofta hampa-extrakt eller CBD som en byggsten för att kemiskt syntetisera THCP & HHCO i laboratoriemiljö. Denna process av att modifiera en naturligt förekommande förening för att skapa en annan ger den dess semi-syntetiska status.
  6. Håll ordentligt koll på listan "Substanser under utredning" samt "Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2011:10)" som är deras förteckningar över narkotika.