Sveriges lag

THCP och HHCO: Är det lagligt? Är det spice?

Det pratas en del om THCP och HHCO i Sverige. Ämnen som är relativt nyupptäckta på cannabismarknaden och som väcker många frågor, särskilt när det gäller laglighet. Låt oss dyka rakt in i vad de är och vad svensk lag säger.

Är THCP och HHCO lagliga i Sverige?

Nej, HHCO och THCP är narkotikaklassade i Sverige från och med 16 januari 2024

THCP och HHCO – Inte Spice eller Helsyntetiska Cannabinoider

Många undrar om THCP och HHCO är samma sak som spice eller helsyntetiska cannabinoider. Svaret är nej. Spice och liknande substanser är helt och hållet konstgjorda och finns inte naturligt i växtriket, kallas även för xenobiotiska föreningar. THCP och HHCO däremot, finns naturligt i väldigt små mängder i cannabisplantan, och därav betraktas som semi-syntetiska eftersom de framställs från naturligt förekommande hampa/cannabis extrakt som genomgått olika kemiska processer. 

Framtiden för THCP och HHCO i Sverige

Då dessa molekyler är allt för lik andra redan förbjudna rusgivande molekyler var det endast en tidsfråga om när de skulle förbjudas. Under 2023 dök de upp på listan Substanser under utredning hos Folkhälsomyndigheten och 16 januari 2024 fördes de alltså in i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2011:10) om förteckningar över narkotika.

Sammanfattning

  1. Från och med 16 januari 2024 är THCP och HHCO narkotikaklassade och därmed olagliga.
  2. THCP och HHCO som vi tidigare sålt är varken spice eller helsyntet.
  3. THCP & HHCO som vi tidigare sålt är naturliga semi-syntetiska cannabinoider som framställts ur hampa extrakt/CBD.
  4. Definition naturlig: Då THCP & HHCO finns naturligt i cannabisplantan, om än i mycket små mängder kvalificerar det dem som naturligt förekommande cannabinoider.
  5. Definition semi-syntetisk: Eftersom de naturligt förekommande mängderna av THCP i plantan är så pass låga att det inte är praktiskt genomförbart att extrahera den för kommersiellt bruk, använder tillverkare ofta hampa-extrakt eller CBD som en byggsten för att kemiskt syntetisera THCP & HHCO i laboratoriemiljö. Denna process av att modifiera en naturligt förekommande förening för att skapa en annan ger den dess semi-syntetiska status.